viernes, 5 de septiembre de 2014

Hai que matriculase en Ciencies de la Felicidá

Milio Mariño

La mio collaboración nel programa Noche tras Noche de la RPA.

El mi lio d'esta selmana nun ye dengún lio, ye la confirmación d'una certidume que siempre tuvi: Que ser vital y optimista allarga la esperanza de vida más que privase de dellos vicios como beber unes copes, fumar unos pitos o comer esi platu que tantu nos apetez, a sabiendes de que pal colesterol nun ye buenu.

Anque unu faiga eses coses, anque nun respete al pie de la lletra lo qu’aconseyen pa vivir munchos años, si ye vital y optimista, va tener menos enfermedaes y va vivir hasta que la palme de vieyu.

Esplicólu, esti día, el caderalgu de Ciencies de la Conducta de la Universidá d'Uviéu, José Antonio Flórez Lozano.

Flórez Lozano camentó que, dempués de munchos estudios, los científicos llegaron a la conclusión de que les persones felices viven, como mínimu, cinco años más que les que non lu son. Lo cuál, dichu con tol respetu y la reconocencia que merez un caderalgu, yera dalgo que yá sabíemos los que nun faciemos casu de que viviríemos más si aceutábemos privanos de lo meyor.

Siempre lo supimos. Lo que pasa que como nun somos académicos nin podíemos esplicalo con un discursu científicu, poníamos la esculpa de que si pa vivir munchos años teníemos que prescindir de lo que presta, daveres, yá podíen dai pol sacu al remediu…

Yo llevo pensando asina desque tengo usu del miembru viril. Que, igual, yos choca pero ye un tiempu postreru al usu de la razón pero anterior a la mayoría d’edá.

Paecíame tan normal pensar asina que siempre m'estrañó que los médicos s’averaren más a lo que dicíen los cures qu’a lo que víemos toos. Estrañábame que nun se dieren cuenta de que, al que madruga dios ayúdalo lo mesmu qu'al que duerme hasta les once.

Menos mal que nun taller terapéuticu, de la Universidá Menéndez y Pelayo, el profesor Flórez reivindicó la felicidá y una asignatura que nun figuró nin figura en nengún sistema educativu: aprender a vivir. Una asignatura que tendría que ser obligatoria porque hai prebes bien evidentes de que somos mui inorantes na xera de ser felices.

Daveres que si. Por eso, dau que tamos a primeros de setiembre y en víspores d'empecipiar un nuevu cursu, tendríemos qu'aprovechar pa matriculanos en Ciencies de la Felicidá. Nun cueyen escuses. Nun cueye, siquiera, echa-y la culpa a lo caro que se punxo estudiar. La matrícula ye gratis. De mou que ya vos veo fincando los codos y dando-yos un repasu a les esperiencies prestoses, l'allegría y les emociones, la comprensión y la tolerancia, les satisfaiciones a punta pala…

Tenéis hasta les próximes vacaciones. En navidá toca exámen… Y espero que nun faigáis como aquellos dos estudiantes que después d’examinase atoparónse na cai.

¿Qué tal ?... Nada, un desastre, nun contesté nin una…… Pos yo tampocu… Oi, a ver si van buscanos les vueltes, a ver si van pensar que copiamos unu del otru.





lunes, 1 de septiembre de 2014

Travesuras de verano

Milio Mariño

Hablando de Ángela Merkel y los alemanes, un amigo puso sobre la mesa el arrebato de patriotismo de unos jóvenes de Salinas que, en el verano de 1966, vengaron la derrota de nuestra Selección Nacional de fútbol protagonizando una travesura que no pasó a mayores porque, aunque no lo parezca, también por aquel entonces había gente sensata que sabía resolver los excesos, acotándolos al ámbito del incidente doméstico y aplicándoles un remedio casero.

En aquella época, 1966, aún faltaba mucho para que se conocieran los smartphones, los juegos en 3D y el botellón. Casi podría decirse que lo que no estaba prohibido estaba por inventar, pero los jóvenes ya sabían escapar del ojo vigilante de sus padres y se las ingeniaban para hacer de las suyas. Aunque, bueno, el suceso al que me refiero, entiendo que no debe tomarse por una gamberrada fruto de la ociosidad, sino como una cuestión de honor. Algo así como aquello que decía Nietzsche de la venganza, calificándola de sublimación reactiva de la justicia, al modo de pensar soberano.

El caso fue que el 20 de julio de 1966, en un partido del mundial de Londres, la Selección Española de fútbol perdió dos a uno con Alemania. Una derrota, a todas luces, honrosa pero que, al parecer, fue suficiente para que varias chicas alemanas, que residían en Salinas, se mofaran de un grupo de chavales, de la localidad, que estaban desconsolados porque España había quedado eliminada del mundial.

Los chavales, que tenían entre 16 y 17 años, tomaron aquella burla como una cuestión de orgullo y decidieron vengarse. Cosa que no debía ser fácil pues la venganza sé me antoja un lujo casi imposible para unos jóvenes cuya munición y armamento eran el entusiasmo y los sueños. Así es que como la imaginación tenía que supeditarse a los medios, no se les ocurrió otra cosa que pinchar las ruedas de todos los coches alemanes que encontraron por Salinas. Que, al final, fueron doce, incluido un Renault Gordini que no era de ningún alemán, pero que como a su dueño también le tenían ganas, decidieron incluirlo en el lote.

La Guardia Civil no tardó en dar con los autores. Sobre todo porque el dueño, no alemán, del Gordini percibió una actividad sospechosa a ciertas horas de la noche y lo puso en conocimiento de la autoridad competente. Total que los chavales cayeron a las pocas horas, confesaron la masacre y, en primera instancia, entre la reparación de los daños y la multa correspondiente, la Guardia Civil estableció la bonita cifra de 30.000 pesetas, de las de entonces, para dejar zanjado el asunto.

Debieron ser unos días terribles para aquellos jóvenes que soportarían con más miedo que vergüenza el clamor airado de los que pedían mano dura y un castigo ejemplarizante. Y, también para sus padres, que al fin y al cabo eran los que iban a tener que pagar la multa, poniendo, cada uno, de su bolsillo un dinero que superaba lo que ganaban, al mes, trabajando.

La suerte, y el final feliz de la historia, fue que Luis Treillard, el alcalde, acudió al rescate, con el manual del arreglo diplomático bajo el brazo, y habló con los alemanes. No hubo denuncia ni reclamación de daños. Hubo un acto, pagado por el Ayuntamiento, que consistió en invitar a los damnificados a una cena de desagravio, en el Real Club Náutico de Salinas.

Milio Mariño / Artículo de Opinión / Diario La Nueva España

viernes, 29 de agosto de 2014

Un mundu, téunicamente, mui llistu, pero cada día más tontu

Milio Mariño

La mi collaboración nel Programa de la RPA Noche tras Noche.

El mio lio d'esta selmana tien que ver colo qu’acaba dicir Luis Gordillo, el más influyente de los pintores españoles de los últimos 50 años.

Lo mesmu hai a quien-y choca que traiga equí les reflexones d’un pintor, pero como'l branu da pa too: pa dir de folixa, tomar el sol y esfrutar de la cultura anque seya a plizcos, resulta que fuimos unos cuantos los qu'esti sábadu asistimos a la charra coloquiu del pintor na galería Van Dyck de Xixón.

Gordillo faló de pintura, pero fexo una reflexón que non me cayó en sacu rotu. Últimamente interésame la idiotez, dixo. Interésenme les imáxenes del mundu actual, el mundu rellacionáu col consumu, coles mercancíes y cola idiotez. El mundu bobu en que vivimos. Esti consumismu masivu, esti cayer no banal y no fatu. Esti mundu téunicamente bien desenvueltu pero cada día más tontu.

Nun ye por aponderame pero eso mesmu pensábalo yo, lo que pasa que non m’atrevía a dicilo. Vivimos nun mundu que ca vez ye más fatu. Un mundu onde los tontos nunca algamaron tantu poder. Y, si dalguién lo dulda basta con que s’entrugue ónde taben los tontos, va vente años. Taben, seguru que lo alcordáis, nos pueblos. Ca pueblu tenía'l suyu, pero güei yá podéis dir al pueblu que seya que nun veréis a tontu denguno. ¿Qué pasa qu'hai menos tontos? N’absolutu. Tontos sigue habiendo los mesmos o más inclusu, la diferencia ye que yá nun tán nos pueblos, tán nos conseyos d'alministración de les grandes empreses, na política, nel gobiernu y escribiendo blogs, que perhí tamién hai dellos.

Reconozámoslo, o non, los tontos, mialma, trunfaron. Consiguieron el descreitu de la cultura. Apuesto a que nun veréis que pa dengún trabayu pidan una persona culta. La cultura acabóse. Nes universidaes yá casi naide estudia filosofía, nin socioloxía, nin lliteratura, nin hestoria… Y non lu estudien porque los tontos consiguieron que les persones cultes nun puean ganase la vida. Nun tienen sitiu nin utilidá dientro del mercáu llaboral. Lo qu’agora demanda’l mercáu son persones que pasen pola universidá como los pitos por una granxa. Pa que los engorden con un puñadín de piensu lliberal y baratu y acabóse… Nun interesa qu'usen la lóxica nin la razón pa entender cómo funcionen les coses. Namás tienen que calcar un botón y esperar que l'ordenador faiga’l restu.

Total que, como dixi que dixo Gordillo, téunicamente, el mundu avanzó muncho, pero volvióse tan fatu, que la intelixencia y la cultura despréciense más que nunca. Tou ta predetermináu y dispuestu pa que namás precises media neurona pal gastu. Hasta los ordenadores vienen preparaos, de fábrica, p’ayudate y que non t’esfuerces lo más mínimu. Si vas escribir, por casu, la pallabra martes, en cuanto pones mart, l'ordenador aldovina lo que tas pensando y escribe martiellu.

Asina funciona'l mundu.



viernes, 22 de agosto de 2014

Tou s’acaba, hasta les rebaxes

Milio Mariño

El mio lio d'esta selmana ye que tou s’acaba, hasta les rebaxes. Pero, cuidáu, nun ye que s’acaben por qué temos a finales d'agostu, sinón porque, según los comerciantes, ente la crisis y la lliberación del comerciu, la xente aprovecha les ufiertes y yá nun espera, como antes, polos choyos d’última hora. La preba ye qu'estes rebaxes duraron un par de selmanes y les ventes baxaron bastante.

Eso dixo la Federación de Comerciantes, que coincide cola Unión de Profesionales y Autónomos, en barruntar un futuru negru pal sector de la hostelería y el comerciu. Tolo contrario que’l gobiernu, que fala de que yá s'acabó la crisis.

Los comerciantes tamién sollerten d'otru problema a tener en cuenta. Dicen que yá nun ye que cierren los comercios de tola vida sinón que, agora, tán cerrando los que lleven seis meses o un añu abiertos. Negocios que punxeron en marcha munchos paraos, que la so desesperación por atopar un empléu llévolos a fiase de la propaganda y facese entamadores. Xente qu'abrió un negociucu aprovechando la subvención del paru y, en munchos casos, hipotecando a la familia, y que, a los dos o tres meses, foi a pique con tou.

La causa d’esti otru problema, según l’Asociación de Comerciantes, ye que los hai qu’abren un negociu, ensin tener idea de nada.

Cuando lleí estu alcordéme d’un chigreru que conocí va tiempu y que, siempre, me paeció que nun yera un atleta mental. De mou qu'un día foi pa él y dixi-y:

- Oi una cosa Pepón… ¿Cómo ye que vendes el café tan barato? ¿Nun tarás perdiendo dineru?

-Pos claro que lu pierdo, que pienses que soi bobu. Pierdo casi mediu euru en cada café. Pero, al final, salgo ganando… Mira, per selmana vendo pocos, pero los domingos hínchome a vender cafes.

Díxolo tan convencíu que nun foi quien a facéi ver que cuantos más cafés vendiera más perres perdía.

Colos negocios hai que tener cuidáu. Y más cuidáu, entovía, si nun tiés esperiencia porque los fracasos tan dándose ente la xente que queda ensin trabayu y pon lo primeru que se-y ocurre: una mercería, un quiosku, una tiendina de llambiotaes…

Nun val poner cualquier cosa, hai que tener imaxinación. Ehí ta Gary Dah que trunfó vendiendo mascotes de piedra. Oyistis bien, piedres reondes que vende 3,95 dólares la pieza, con instrucciones pal so cuidáu. O un xaponés que comercializa dedales de goma pa que podamos calzar los deos y manexar l’iphone ensin dexar los deos marcaos.

Pero, de tou, lo que más ta trunfando, agora, ye lo qu'ufierta Methodizaz, una empresa que por 300 euros fai que dúrante una hora t'escuerran cuatro o cinco fotógrafos, pola cai más transitada de la ciudá ol pueblu onde vivas, pa que pueas sentite importante y presumir de famosu.

Bonos negocios entá sigue habiéndolos, lo difícil ye dar con ellos.

La mio collaboración nel Programa, de la Radio del Principau, Noche tras Noche


lunes, 18 de agosto de 2014

Thriller Puyol

Milio Mariño

Sabrán, seguramente, que thriller es una palabra inglesa que significa suspense. Y si no lo saben les sonará a un género cinematográfico que en literatura se corresponde con lo que llaman novela negra y cuya característica principal es que un detective, o un policía, investiga algún asesinato, robo, chantaje, soborno, o todo a la vez, en un ambiente convulso, donde la ley y las normas éticas brillan por su ausencia.

Vaya por delante que, a mí, el thriller y la novela negra me gustan. Es más, siempre me pregunté por qué, hasta hace poco, tenían la consideración de género menor. Ahora no. Ahora han conseguido, por fin, el reconocimiento y el prestigio que merecían. Circunstancia que debió influir para que, hace dos años, Jordi Puyol aceptara presentar, en Barcelona, la novela de Carles Quilez, “Cerdos y Gallinas”. Una novela, negra, que se adentra en las cloacas de la sociedad catalana y trata de las fechorías de un buen número de políticos, empresarios, jueces y trepas sin adscripción.

Carles Quilez, fue jefe de investigación de la Ser y, después, Director de la Oficina Antifraude de Cataluña. Pero, por encima de todo, fue, y es, periodista. De ahí que, como muchos periodistas, tuviera que escribir una novela para contar lo que no pudo contar en un periódico.

La fórmula es sencilla. Basta poner: Los personajes y acontecimientos que aparecen en esta novela pertenecen a la ficción; ninguna persona o partido político habrá de sentirse aludido. Todos los protagonistas que aparecen en ella, incluidos usted y yo, son producto de la imaginación del autor.

Dicho esto ya podemos decir cualquier cosa. Por eso, apelando a que nada de lo que aquí se diga habrá de ser tomado por cierto, sino por imaginación del autor, se me ocurre una historia que, bien escrita, podría dar para un thriller.

La historia, en síntesis, trata de las andanzas de Jorge y Arturo, dos capos de un clan mafioso que operaba con cierta impunidad en su territorio hasta que el lugarteniente, Arturo, decidió salirse del tiesto y desafiar al jefe supremo.

Como pasa, siempre, en estos casos, cuando los de arriba tuvieron constancia de las intenciones de Arturo, empezaron las advertencias. Los emisarios llevaron el recado y, en última instancia, hubo una entrevista entre el capo que quería hacerse independiente y el jefe de todo. No dio resultado. El capo siguió en sus trece pese a las advertencias de que no iban a consentir que se saliera con la suya. Que harían lo que hiciera falta para desmontar la operación y, si era preciso, se cargarían a los que estaban en ella: al capo viejo y al propio Arturo.

Las cosas se pusieron tan feas que Jorge, el capo ya jubilado, sabedor de que Al Capone había sido condenado por evasión de impuestos, intervino y dijo que su fortuna procedía de una herencia, no declarada, que guardaba desde hacía años. Pero la maquinaria ya estaba en marcha. El jefe supremo había dado orden de que desempolvaran los archivos, en los que figuraban los sobornos, los robos y las estafas del capo y familia, hasta ese momento, guardados en el sótano de palacio, y los había filtrado a la prensa provocando un escándalo.

El final no voy a revelarlo. Puede ser que se carguen al capo viejo y al joven. O puede ser que, ambos, acepten volver al redil y aquí no ha pasado nada.

Milio Mariño / Artículo de Opinión / Diario La Nueva España

viernes, 15 de agosto de 2014

Los rusos y la carne roxa

Milio Mariño
La mio collaboración nel programa Noche tras Noche de la RPA

El mio lio d'esta selmana vien pol aquello de que los ganaderos asturianos yá entamen a notar los efeutos del vetu de Rusia a determinaos productos europeos como la lleche y la carne.

Ye pa facese cruces. Quién podía imaxinar, va unos años, qu'un xatu que se cría en Campu Casu diba acabar nuna carnicería de Stalingrado o que la lleche d'una vaca de Gozón diba vendese nun supermercáu de Vladivostok.

Paez ciencia ficción…Pero non lo ye. Entovía m’alcuerdo del xustu que llevé, fai tiempu, cuando vi a un negru calzáu con madreñes, sacando pataques nuna tierra revirada al pie de la carretera, camín de Villaviciosa.

Tuvi que parar a tomar un café. ¿Que-y pasa?... Entrugóme’l chigreru que debió veme pálidu… Pasame que, según venía en coche, acabo de ver a un negru calzáu con madreñes y una fesoria na mano.

Tome’l café qu’a la copa convídolo yo… Lo qu’acaba de ver ye mui fuerte, dixo’l chigreru.

Nun crean que lo invento, pasóme daveres. Depués, cuando me tranquilicé un pocu, pensé que yera ún, otru más, de los munchos efeutos de la globalización, pero costóme aceutalo. Como tamién cuesta aceutar q’un xatu que se cría en Campu Casu acabe fecho filetes nuna carnicería de Stalingrado.

Puen llamame aldeanu, si quieren, pero nun ye fácil imaxinar que les coses camuden asina. De toles maneres, ye lo qu'hai. Y lo qu'hai ye que Putín tomó esa midía, eso de nun compranos carne nin lleche, nun contestu xeneral nel qu’Asturies salió perxudicada de rebote. Si, porque toi convencíu de que non lu fixo arrede. Los asturianos siempre, o casi siempre, tratamos bien a los rusos. Yá sé que ye otru cantar pero basta ver como acoyimos a los virtuosos de Moscu… O, a Onopko, Lediacov, Nikiforod y Cherichev.

Ehí ta… Que nun creo que tengan quexa. Anque bonu, ye xusto reconocer qu'hubo un tiempu, non mui alloñáu, nel que los asturianos teníamos la zuna bautizar a los perros con nomes como Zar o Trosky. De toes maneres tamién llamábamos a munches vaques Morica y nin los árabes nin naide se quexó nunca, nin lu tomó por dalgo ofensivu o racista.

Pero eso ye lo de menos… Lo que daveres importa ye que Rusia taba dándo-yos la vida a los ganaderos asturianos. L'añu pasáu, por exemplu, la venta de carne a los rusos superó, de llargu, el millón y mediu d'euros. Son munches perres. Y, a mín, polo menos non me cayó en sacu rotu. Llevóme a facer una consideración na que Putín, pa m’idea, nun cayó. La carne de les nueses vaques y xatos tien la denominación de Roxa. De mou que si Putín fuere llistu fadría una esceición con Asturies. Interesa-y más a él qu’a nós… Algama y sobra con que se faga esta entruga: ¿Habrá cosa meyor pa los roxos que comer carne roxa?... ¡ Home calla….!



lunes, 11 de agosto de 2014

La cocina del CIS

Milio Mariño

Para mí que los del Centro de Investigaciones Sociológicas, quiero decir el CIS, necesitan unas vacaciones como el comer. No puede ser que sigan al pie del cañón en pleno mes de agosto. Se han pasado todo el año cocinando y, a estas alturas, les salen unos guisos que no hay quien los trague. El calor seguro que influye pero también debe influir que los cocineros están hasta el gorro y cocinan cualquier cosa con tal de salir del paso.

Lo último que han cocinado es que los empresarios, los ejecutivos de alto nivel y la gente con más estudios, y mayor poder adquisitivo, coloca a Podemos, empatado con el PP, como su opción política preferida. Lo cual, digo yo que lo habrán cocinado, porque como tienen fama de que lo cocinan todo, esto, que huele a menú de verano, no iba a ser menos. Seguro que quisieron cocinar algo ligero y les salió un menú para incautos. Un menú de agosto que incluye el despropósito de que quienes están por la labor de emprender un cambio radical, cercano a la revolución, son los ejecutivos, los empresarios, los universitarios y los altos directivos. Es decir que los que más tienen, y los que más saben, han decidido votar a quien recorta sus privilegios, mientras que los pobres y los más ignorantes eligen al PP de entrante, al PSOE de segundo plato y a IU de postre.

¿Cómo se come eso? Pues se me ocurre que con lechuga y mucho tomate porque cuesta tragar que los explotados decidan seguir votando a quienes les explotan y que la clase obrera prefiera las berzas, estilo neofascismo, antes que la menestra de izquierdas de toda la vida.

No me lo creo. Para mí que los del CIS se pusieron a cocinar y se les fue la olla. Se les pasó el guiso con eso de que la clase obrera y los pobres han decidido votar al PP y un poco al PSOE. Igual es que ya estoy muy mayor y no entiendo nada de la Nouvelle Cuisine, pero no acabo de ver que la revolución la vayan a hacer los altos ejecutivos, vestidos con trajes de lino y oliendo a perfume que cuesta lo que gana un obrero, ahora que la reforma laboral rebajó su salario en trescientos o cuatrocientos euros. Eso tiene que estar cocinado. Y muy mal cocinado porque parece un refrito de aquella película en la que un esclavo anhelaba seguir siendo esclavo y se jugaba la vida por defender a la señorita Escarlata.

Por eso decía, al principio, que los del CIS necesitan un descanso. Acaban de cocinar que la gente con estudios superiores elije a Podemos, el partido de los perroflautas, mientras que el PSOE es la fuerza mayoritaria entre las personas sin estudios y el PP arrasa entre los que solo han alcanzado la enseñanza primaria o ni eso. No puede ser cierto. Significaría que alguien ha dado vuelta a la tortilla agarrando la sartén por el mango. Pero a mí me huele a potaje de verano. A cocina llena de humo y cocineros que, hartos de cocinar todo el año, mezclaron los ingredientes y les salió un marmitaco que no traga nadie.

Siempre se dijo que con las cosas de comer no se juega pero ya ven que no se respeta esa regla. Y, al parecer, todo marcha.

Milio Mariño / Artículo de Opinión / Diario La Nueva España